FAQ

Γιατί ÖSD;

Το ÖSD είναι πιστοποίηση με διεθνή αναγνώριση και με διπλώματα που αντιστοιχούν στα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες. Αναγνωρίζονται στα πανεπιστήμια των γερμανόφωνων χωρών και από το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού). Η θεματολογία των εξετάσεων είναι προσαρμοσμένη στους υποψήφιους μικρότερης ηλικίας και δίνεται η δυνατότητα επανάληψης μέρους της εξέτασης για τα διπλώματα KID A1, KID A2, ZA2, ZB2, ZB2J, ZC1, ZC1J (προφορικά ή γραπτά) σε περίπτωση αποτυχίας, σε όλες τις εξεταστικές και σε όλα τα εξεταστικά κέντρα κατά τη διάρκεια ενός έτους από την ημέρα της πρώτης εξέτασης. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η διοργάνωση εξετάσεων 4 φορές το χρόνο.

Είναι τα πιστοποιητικά ÖSD αναγνωρισμένα;

Ναι, τα πιστοποιητικά ÖSD είναι αναγνωρισμένα διεθνώς και από το ΑΣΕΠ και χρησιμοποιούνται ευρέως στις γερμανόφωνες χώρες, κυρίως για σπουδές και εύρεση εργασίας.

Πως μπορώ να δηλώσω συμμετοχή στις εξετάσεις;

Η δήλωση στις εξετάσεις μπορεί να γίνει είτε online μέσω του osd.gr, είτε με αποστολή (ταχυδρομικώς ή με φαξ) της συμπληρωμένης φόρμας εγγραφής με ταυτόχρονη καταβολή των εξετάστρων στον τραπεζικό λογαριασμό του ÖSD.

Πόσες εξεταστικές περίοδοι υπάρχουν;

Υπάρχουν 4 εξεταστικές περίοδοι το χρόνο. Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω λεξικό στις εξετάσεις;

Για τα επίπεδα Α1, Α2 και Β1 απαγορεύεται η χρήση λεξικού. Για το επίπεδο Β2 επιτρέπεται η χρήση μονόγλωσσου ή δίγλωσσου λεξικού. Για τα επίπεδα C1 και C2 επιτρέπεται η χρήση μονόγλωσσου λεξικού μόνο. Το λεξικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο γραπτό μέρος, όσο και στην προετοιμασία του προφορικού μέρους της εξέτασης.

Τα γραπτά εξετάζονται την ίδια μέρα με τα προφορικά;

Ναι, τα γραπτά και τα προφορικά εξετάζονται την ίδια μέρα, για να εξυπηρετούνται οι υποψήφιοι που έρχονται από περιοχές εκτός της πόλης εξέτασης.

Τι κάνω σε περίπτωση απώλειας του πιστοποιητικού μου;

Αν χάσατε το πιστοποιητικό σας, μπορεί να εκδοθεί επίσημο αντίγραφο από τα κεντρικά του ÖSD στην Αυστρία. Το κόστος επανέκδοσης είναι 10€ για το πιστοποιητικό και 5€ για την κάρτα συν έξοδα αποστολής από την Βιέννη.

Αν αποτύχω σε ένα μέρος της εξέτασης, χρειάζεται να επαναλάβω όλη την εξέταση;

Επίπεδο ZΑ1: ναι
Επίπεδα KID A1, ZΑ2/KID A2, ZΒ2/ZB2J, ZC1/ZC1J: Όχι, επαναλαμβάνετε μόνο το μέρος της εξέτασης (γραπτά ή προφορικά) στο οποίο αποτύχατε, σε όλες τις εξεταστικές και όλα τα εξεταστικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας κατά τη διάρκεια ενός έτους από την ημέρα της πρώτης εξέτασης.
Επίπεδα ZΒ1, ZC2: modulare Prüfung

Τι είναι η modulare Prüfung;

Η modulare Prüfung, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο επίπεδο B1 αποτελείται από 4 ξεχωριστές ενότητες (Module): Hören (κατανόηση προφορικου λόγου), Lesen (κατανόηση γραπτού λόγου), Schreiben (παραγωγή γραπτού λόγου) και Sprechen (παραγωγή προφορικού λόγου). Οι ενότητες αυτές μπορούν να εξεταστούν είτε σε μία είτε σε διαφορετικές εξεταστικές περιόδους. Λαμβάνετε ένα πιστοποιητικό για κάθε ενότητα ξεχωριστα. Εαν πετύχετε και στις 4 ενότητες σε μία εξεταστική περίοδο ή μέσα ένα ημερολογιακό έτος μπορείτε να λάβετε ένα συγκεντρωτικό πιστοποιητικο όπου θα αναγράφεται η ημ/νια που δώατε τις εξετάσεις κάθε ενότητας.

Τι ισχύει για τους υποψήφιους με μαθησιακές δυσκολίες;

Για τους υποψήφιους με μαθησιακές δυσκολίες προβλέπεται 50% επιπλέον χρόνος στην κατανόηση κειμένου (LV/Lesen) και στην παραγωγή γραπτού λόγου (SA/Schreiben). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά επικυρωμένο αντίγραφο της γνωμάτευσης από το ΚΕΔΥ.

Υπάρχει δυνατότητα αναβαθμολόγησης;

Αίτηση για αναβαθμολόγηση είναι δυνατή τόσο στο γραπτό, όσο και στο προφορικό μέρος της εξέτασης έως και δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για την αναβαθμολόγηση θα πρέπει να στείλετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ηλεκτρονικό μήνυμα με το αίτημά σας και να καταβάλλετε το ποσό τον €50 στον λογαριασμό με IBAN: GR05 0171 5500 0065 5010 1340 955 της Τράπεζας Πειραιώς (SWIFT/BIC: PIRBGRAA) και δικαιούχο τη ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ Α.Ε. συμπληρώνοντας σαν αιτιολογία: "Αναβαθμολόγηση γραπτού μέρους" ή "Αναβαθμολόγηση προφορικού μέρους" το επίθετο σας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε την αναβαθμολόγηση της συνολικής εξέτασης θα πρέπει, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, να καταβάλλετε το ποσό των €100, συμπληρώνοντας ως αιτιολογία: "Αναβαθμολόγηση συνολικής εξέτασης" και το επίθετό σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να στείλετε με FAX στο 2106795091 το καταθετήριο της τράπεζας. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναβαθμολόγησης θα λάβετε ηλεκτρονικά την απάντηση σχετικά με τον βαθμό σας και θα σας σταλεί με το ταχυδρομείο η απόδειξη πληρωμής. Το αποτέλεσμα της αναβαθμολόγησης θα αποτελέσει και τον τελικό βαθμό του υποψηφίου.

Πως θα παραλάβω το πιστοποιητικό μου;

Μόλις ανακοινωθεί (ηλεκτρονικά) η άφιξη των πιστοποιητικών μπορείτε να παραλαμβάνετε τα διπλώματά σας από το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη (Παπαναστασίου και Αγίου Δημητρίου, 15452, Παλαιό Ψυχικό, 1ος όροφος), κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 11π.μ. έως τις 3μ.μ.
Οι επιτυχόντες/επιτυχούσες εκτός Αθηνών και όσοι έκαναν ομαδικές δηλώσεις μέσω Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Σχολείων θα παραλάβουν τα διπλώματά τους ταχυδρομικώς.

Έχουν τα πιστοποιητικά ÖSD ημερομηνία λήξης;

Τα πιστοποιητικά ÖSD δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Πως μπορώ να δω το Δελτίο Εξεταζόμενου ενός/μιας υποψήφιου/ας;

Για να διευκολύνουμε την διαδικασία αναζήτησης των δεδομένων εξέτασης ενός υποψηφίου (προσωπικά στοιχεία, πληροφορίες εξέτασης, αποτελέσματα) δημιουργήσαμε μια Φόρμα Αναζήτησης Δελτίου Εξεταζόμενου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο να αναζητήσει το δελτίο του χρησιμοποιώντας μόνο τον ΑΜΚΑ του, τον οποίο πρέπει να έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στις εξετάσεις. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο Αριθμός Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου), αρκεί να έχει καταχωρηθεί αυτός κατά την εγγραφή. Το σύστημα δηλ. ταυτοποιεί τον υποψήφιο με βάση το μοναδικό στοιχείο (ΑΜΚΑ ή Αρ. Ταυτότητας/Διαβατηρίου) που δήλωσε κατά την εγγραφή.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν τις εξετάσεις καταχωρείτε τον ΑΜΚΑ ή τον Αρ. Ταυτότητας/Διαβατηρίου στη Φόρμα Αναζήτησης και θα εμφανιστεί το Δελτίο το οποίο θα πρέπει να εκτυπώσετε και να έχετε μαζί σας στις εξετάσεις μαζί με το έγγραφο ταυτοποίησής σας (Ταυτότητα, Διαβατήριο κλπ.).

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορεί ο/η υποψήφιος/α να δει τα αποτελέσματά του/της όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. (Δείτε τις ημ/νίες ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για κάθε εξεταστική στην κατηγορία "Εξετάσεις" στο www.osd.gr)

Τα Κ.Ξ.Γ./Σχολεία θα συνεχίσουν να βλέπουν ομαδικά τις εγγραφές τους, αν έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα και έχουν αποκτήσει "Όνομα Χρήστη/Username", το οποίο θα χρειαστεί να δηλώσουν κατά την εγγραφή υποψηφίων τους στις εξετάσεις. Συνιστάται σε όλα τα ενδιαφερόμενα Κ.Ξ.Γ./Σχολεία να αποκτήσουν "Όνομα Χρήστη/Username" γιατί εκτός από το πλεονέκτημα του ομαδικού ελέγχου των εγγραφών τους, θα είναι και πιο απλή η διαδικασία εγγραφής καθώς δεν θα χρειάζεται να πληκτρολογούν τα στοιχεία του σχολείου κάθε φορά που θα εγγράφουν υποψήφιους.

Γιατί δεν εμφανίζεται το Δελτίο Εξεταζόμενου;

Στη Φόρμα Αναζήτησης Δελτίου Εξεταζόμενου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε ακριβώς ότι είχατε πληκτρολογήσει στο αντίστοιχο πεδίο κατά την εγγραφή σας στις εξετάσεις.

Αν δηλώσατε τον ΑΜΚΑ, τότε σε περίπτωση που ο ΑΜΚΑ σας αρχίζει από το ψηφίο μηδέν (0) και πληκτρολογώντας τον δεν σας εμφανίζεται αποτέλεσμα, δοκιμάστε να τον πληκτρολογίσετε χωρίς το αρχικό μηδενικό.

Σε περίπτωση που δηλώσατε Αρ. Ταυτότητας/Διαβατηρίου και δεν σας εμφανίζεται αποτέλεσμα, θα πρέπει να ελέγξετε αν είχατε πληκτρολογήσει κενό ανάμεσα στα Γράμματα και τους Αριθμούς, και τι γλώσσα πληκτρολογίου χρησιμοποιήσατε κατά την εγγραφή. Π.χ. ο Αρ. Ταυτότητας ΑΒ 123456 είναι πληκτρολογημένος με ελληνικό πληκτρολόγιο και έχει κενό ανάμεσα στα Γράμματα και τους Αριθμούς. Αν λοιπόν πληκτρολογήσετε AB 123456 αλλά χρησιμοποιώντας αγγλικό πληκτρολόγιο θα βλέπετε ακριβώς το ίδιο οπτικά, αλλά για το σύστημα θα έχετε πληκτρολογήσει λάθος Αρ. Ταυτότητας! Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει αν πληκτρολογήσετε ΑΒ123456 δηλ. τον Αρ. Ταυτότητας χωρίς κενό.

Σε περίπτωση που παρ' όλα αυτά δεν εμφανίζεται το δελτίο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο ÖSD - Σχολή Μωραΐτη στο τηλ. 2106795092 ή να στείλετε E-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

icon arrow Περισσότερα...

Downloads

Έντυπα εγγραφών, ασκήσεις και υποδείγματα για όλα τα πτυχία του ÖSD!

Demo Περισσότερα...
Αίτηση για την απόκτηση κωδικού
στην πλατφόρμα ÖSD
Συμπληρώστε την φόρμα για να λάβετε κωδικούς!

 

Με την υποστήριξη του Αυστριακού Κράτους

austria-flag1

 

Επίσημος Φορέας

Logo-osd

Πλήρες μέλος του ALTE

Alte Full Member Logo

 

 

Εξετάσεις αναγνωρισμένες από το ΑΣΕΠ

 1388704327 PDF

Επικοινωνία

Τηλ: 210-6795092-3
Ψυχικό, 15452
Αττική

Email