• Map Final
 • Kids
 • People
 • Map OSD
 • Συνεργασίες

Εξεταστικά κέντρα

Τυπώστε τον χάρτη

Αθήνα
Σχολή Μωραΐτη
Βόλος
7ο Γυμνάσιο Βόλου

Θεσσαλονίκη
Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Κέρκυρα-Ιωάννινα
7ο Δημοτικό Κέρκυρας
1ο Γτμνάσιο Ιωαννίνων

Κομοτηνή-Καβάλα
1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
3ο Γυμνάσιο Καβάλας

Κρήτη
8ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης
Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου-Χανιά

Χίος-Μυτιλήνη
1ο Γενικό Λύκειο Χίου
6o Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
   

 

Οδηγίες Πρόσβασης στο Εξεταστικό Κέντρο

Επιλέξτε το εξεταστικό κέντρο που επιθυμείτε και πατήστε το "Get Directions" πάνω δεξιά

 

 

Κανονισμός εξέτασης: Δείτε τον κανονισμό

FAQ

Γιατί ÖSD;

Το ÖSD είναι πιστοποίηση με διεθνή αναγνώριση και με διπλώματα που αντιστοιχούν στα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες. Αναγνωρίζονται στα πανεπιστήμια των γερμανόφωνων χωρών και από το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού). Η θεματολογία των εξετάσεων είναι προσαρμοσμένη στους υποψήφιους μικρότερης ηλικίας και δίνεται η δυνατότητα επανάληψης μέρους της εξέτασης για τα διπλώματα KID A1, KID A2, ZA2, ZB2, ZB2J, ZC1, ZC1J (προφορικά ή γραπτά) σε περίπτωση αποτυχίας, σε όλες τις εξεταστικές και σε όλα τα εξεταστικά κέντρα κατά τη διάρκεια ενός έτους από την ημέρα της πρώτης εξέτασης. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η διοργάνωση εξετάσεων 4 φορές το χρόνο.

Είναι τα πιστοποιητικά ÖSD αναγνωρισμένα;

Ναι, τα πιστοποιητικά ÖSD είναι αναγνωρισμένα διεθνώς και από το ΑΣΕΠ και χρησιμοποιούνται ευρέως στις γερμανόφωνες χώρες, κυρίως για σπουδές και εύρεση εργασίας.

Πως μπορώ να δηλώσω συμμετοχή στις εξετάσεις;

Η δήλωση στις εξετάσεις μπορεί να γίνει είτε online μέσω του osd.gr, είτε με αποστολή (ταχυδρομικώς ή με φαξ) της συμπληρωμένης φόρμας εγγραφής με ταυτόχρονη καταβολή των εξετάστρων στον τραπεζικό λογαριασμό του ÖSD.

Πόσες εξεταστικές περίοδοι υπάρχουν;

Υπάρχουν 4 εξεταστικές περίοδοι το χρόνο. Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω λεξικό στις εξετάσεις;

Για τα επίπεδα Α1, Α2 και Β1 απαγορεύεται η χρήση λεξικού. Για το επίπεδο Β2 επιτρέπεται η χρήση μονόγλωσσου ή δίγλωσσου λεξικού. Για τα επίπεδα C1 και C2 επιτρέπεται η χρήση μονόγλωσσου λεξικού μόνο. Το λεξικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο γραπτό μέρος, όσο και στην προετοιμασία του προφορικού μέρους της εξέτασης.

Τα γραπτά εξετάζονται την ίδια μέρα με τα προφορικά;

Ναι, τα γραπτά και τα προφορικά εξετάζονται την ίδια μέρα, για να εξυπηρετούνται οι υποψήφιοι που έρχονται από περιοχές εκτός της πόλης εξέτασης.

Τι κάνω σε περίπτωση απώλειας του πιστοποιητικού μου;

Αν χάσατε το πιστοποιητικό σας, μπορεί να εκδοθεί επίσημο αντίγραφο από τα κεντρικά του ÖSD στην Αυστρία. Το κόστος επανέκδοσης είναι 10€ για το πιστοποιητικό και 5€ για την κάρτα συν έξοδα αποστολής από την Βιέννη.

Αν αποτύχω σε ένα μέρος της εξέτασης, χρειάζεται να επαναλάβω όλη την εξέταση;

Επίπεδο ZΑ1: ναι
Επίπεδα KID A1, ZΑ2/KID A2, ZΒ2/ZB2J, ZC1/ZC1J: Όχι, επαναλαμβάνετε μόνο το μέρος της εξέτασης (γραπτά ή προφορικά) στο οποίο αποτύχατε, σε όλες τις εξεταστικές και όλα τα εξεταστικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας κατά τη διάρκεια ενός έτους από την ημέρα της πρώτης εξέτασης.
Επίπεδα ZΒ1, ZC2: modulare Prüfung

Τι είναι η modulare Prüfung;

Η modulare Prüfung, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο επίπεδο B1 αποτελείται από 4 ξεχωριστές ενότητες (Module): Hören (κατανόηση προφορικου λόγου), Lesen (κατανόηση γραπτού λόγου), Schreiben (παραγωγή γραπτού λόγου) και Sprechen (παραγωγή προφορικού λόγου). Οι ενότητες αυτές μπορούν να εξεταστούν είτε σε μία είτε σε διαφορετικές εξεταστικές περιόδους. Λαμβάνετε ένα πιστοποιητικό για κάθε ενότητα ξεχωριστα. Εαν πετύχετε και στις 4 ενότητες σε μία εξεταστική περίοδο ή μέσα ένα ημερολογιακό έτος μπορείτε να λάβετε ένα συγκεντρωτικό πιστοποιητικο όπου θα αναγράφεται η ημ/νια που δώατε τις εξετάσεις κάθε ενότητας.

Τι ισχύει για τους υποψήφιους με μαθησιακές δυσκολίες;

Για τους υποψήφιους με μαθησιακές δυσκολίες προβλέπεται 50% επιπλέον χρόνος στην παραγωγή γραπτού λόγου (Schreiben). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά επικυρωμένο αντίγραφο της γνωμάτευσης από το ΚΕΔΥ.

Υπάρχει δυνατότητα αναβαθμολόγησης;

Αίτηση για αναβαθμολόγηση είναι δυνατή τόσο στο γραπτό, όσο και στο προφορικό μέρος της εξέτασης έως και δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για την αναβαθμολόγηση θα πρέπει να στείλετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ηλεκτρονικό μήνυμα με το αίτημά σας και να καταβάλλετε το ποσό τον €50 στον λογαριασμό με IBAN: GR05 0171 5500 0065 5010 1340 955 της Τράπεζας Πειραιώς (SWIFT/BIC: PIRBGRAA) και δικαιούχο τη ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ Α.Ε. συμπληρώνοντας σαν αιτιολογία: "Αναβαθμολόγηση γραπτού μέρους" ή "Αναβαθμολόγηση προφορικού μέρους" το επίθετο σας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε την αναβαθμολόγηση της συνολικής εξέτασης θα πρέπει, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, να καταβάλλετε το ποσό των €100, συμπληρώνοντας ως αιτιολογία: "Αναβαθμολόγηση συνολικής εξέτασης" και το επίθετό σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να στείλετε με FAX στο 2106795091 το καταθετήριο της τράπεζας. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναβαθμολόγησης θα λάβετε ηλεκτρονικά την απάντηση σχετικά με τον βαθμό σας και θα σας σταλεί με το ταχυδρομείο η απόδειξη πληρωμής. Το αποτέλεσμα της αναβαθμολόγησης θα αποτελέσει και τον τελικό βαθμό του υποψηφίου.

Πως θα παραλάβω το πιστοποιητικό μου;

Μόλις ανακοινωθεί (ηλεκτρονικά) η άφιξη των πιστοποιητικών μπορείτε να παραλαμβάνετε τα διπλώματά σας από το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη (Παπαναστασίου και Αγίου Δημητρίου, 15452, Παλαιό Ψυχικό, 1ος όροφος), κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 11π.μ. έως τις 3μ.μ.
Οι επιτυχόντες/επιτυχούσες εκτός Αθηνών και όσοι έκαναν ομαδικές δηλώσεις μέσω Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Σχολείων θα παραλάβουν τα διπλώματά τους ταχυδρομικώς.

Έχουν τα πιστοποιητικά ÖSD ημερομηνία λήξης;

Τα πιστοποιητικά ÖSD δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Πως μπορώ να δω το Δελτίο Εξεταζόμενου ενός/μιας υποψήφιου/ας;

Για να διευκολύνουμε την διαδικασία αναζήτησης των δεδομένων εξέτασης ενός υποψηφίου (προσωπικά στοιχεία, πληροφορίες εξέτασης, αποτελέσματα) δημιουργήσαμε μια Φόρμα Αναζήτησης Δελτίου Εξεταζόμενου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο να αναζητήσει το δελτίο του χρησιμοποιώντας μόνο τον ΑΜΚΑ του, τον οποίο πρέπει να έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στις εξετάσεις. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο Αριθμός Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου), αρκεί να έχει καταχωρηθεί αυτός κατά την εγγραφή. Το σύστημα δηλ. ταυτοποιεί τον υποψήφιο με βάση το μοναδικό στοιχείο (ΑΜΚΑ ή Αρ. Ταυτότητας/Διαβατηρίου) που δήλωσε κατά την εγγραφή.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν τις εξετάσεις καταχωρείτε τον ΑΜΚΑ ή τον Αρ. Ταυτότητας/Διαβατηρίου στη Φόρμα Αναζήτησης και θα εμφανιστεί το Δελτίο το οποίο θα πρέπει να εκτυπώσετε και να έχετε μαζί σας στις εξετάσεις μαζί με το έγγραφο ταυτοποίησής σας (Ταυτότητα, Διαβατήριο κλπ.).

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορεί ο/η υποψήφιος/α να δει τα αποτελέσματά του/της όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. (Δείτε τις ημ/νίες ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για κάθε εξεταστική στην κατηγορία "Εξετάσεις" στο www.osd.gr)

Τα Κ.Ξ.Γ./Σχολεία θα συνεχίσουν να βλέπουν ομαδικά τις εγγραφές τους, αν έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα και έχουν αποκτήσει "Όνομα Χρήστη/Username", το οποίο θα χρειαστεί να δηλώσουν κατά την εγγραφή υποψηφίων τους στις εξετάσεις. Συνιστάται σε όλα τα ενδιαφερόμενα Κ.Ξ.Γ./Σχολεία να αποκτήσουν "Όνομα Χρήστη/Username" γιατί εκτός από το πλεονέκτημα του ομαδικού ελέγχου των εγγραφών τους, θα είναι και πιο απλή η διαδικασία εγγραφής καθώς δεν θα χρειάζεται να πληκτρολογούν τα στοιχεία του σχολείου κάθε φορά που θα εγγράφουν υποψήφιους.

Γιατί δεν εμφανίζεται το Δελτίο Εξεταζόμενου;

Στη Φόρμα Αναζήτησης Δελτίου Εξεταζόμενου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε ακριβώς ότι είχατε πληκτρολογήσει στο αντίστοιχο πεδίο κατά την εγγραφή σας στις εξετάσεις.

Αν δηλώσατε τον ΑΜΚΑ, τότε σε περίπτωση που ο ΑΜΚΑ σας αρχίζει από το ψηφίο μηδέν (0) και πληκτρολογώντας τον δεν σας εμφανίζεται αποτέλεσμα, δοκιμάστε να τον πληκτρολογίσετε χωρίς το αρχικό μηδενικό.

Σε περίπτωση που δηλώσατε Αρ. Ταυτότητας/Διαβατηρίου και δεν σας εμφανίζεται αποτέλεσμα, θα πρέπει να ελέγξετε αν είχατε πληκτρολογήσει κενό ανάμεσα στα Γράμματα και τους Αριθμούς, και τι γλώσσα πληκτρολογίου χρησιμοποιήσατε κατά την εγγραφή. Π.χ. ο Αρ. Ταυτότητας ΑΒ 123456 είναι πληκτρολογημένος με ελληνικό πληκτρολόγιο και έχει κενό ανάμεσα στα Γράμματα και τους Αριθμούς. Αν λοιπόν πληκτρολογήσετε AB 123456 αλλά χρησιμοποιώντας αγγλικό πληκτρολόγιο θα βλέπετε ακριβώς το ίδιο οπτικά, αλλά για το σύστημα θα έχετε πληκτρολογήσει λάθος Αρ. Ταυτότητας! Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει αν πληκτρολογήσετε ΑΒ123456 δηλ. τον Αρ. Ταυτότητας χωρίς κενό.

Σε περίπτωση που παρ' όλα αυτά δεν εμφανίζεται το δελτίο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο ÖSD - Σχολή Μωραΐτη στο τηλ. 2106795092 ή να στείλετε E-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Downloads

Έντυπα δηλώσεων εγγραφών

Κέντρα ξένων γλωσσών και Σχολεία

1388704327 PDF 1388704327 PDF 1388704327 PDF 1388704327 PDF 1388704327 PDF 1388704327 PDF
A1
A2 B1 B2 C1 C2

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1388704327 PDF 1388704327 PDF 1388704327 PDF 1388704327 PDF 1388704327 PDF 1388704327 PDF
A1
A2 B1 B2 C1 C2

Αίτηση χρήσης πλατφόρμας ÖSD

1388704327 PDF

Υποδείγματα εξετάσεων

ÖSD Zertifikat A1 (ZA1)

ZA1 Modellsatz [pdf]
Aufgabenblätter und Lösungen

ZA1 Hören: Aufgabe 1 [mp3]
Audio-Datei 1

ZA1 Hören: Aufgabe 2 [mp3]
Audio-Datei 2

ZA1 Hören: Aufgabe 3 [mp3]
Audio-Datei 3

A1 Modellsatz [zip]
Gesamte Modellprüfung

ÖSD KID A1

KID A1 Modellsatz [pdf]
Aufgabenblätter und Lösungen

KID A1 Hören Aufgabe 1 [mp3]
Audio-Datei 1

KID A1 Hören Aufgabe 2 [mp3]
Audio-Datei 2

KID A1 Hören Aufgabe 3 [mp3]
Audio-Datei 3

KID A1 Modellsatz [zip]
Gesamte Modellprüfung

ÖSD Zertifikat A2 (ZA2)

ZA2 Modellsatz [pdf]
Aufgabenblätter und Lösungen

ZA2 Hören Aufgabe 1 [mp3]
Audio-Datei 1

ZA2 Hören Aufgabe 2 [mp3]
Audio-Datei 2

ZA2 Hören Aufgabe 3 [mp3]
Audio-Datei 3

ZA2 Modellsatz [zip]
Gesamte Modellprüfung

ÖSD KID A2

KID A2 Modellsatz [pdf]
Aufgabenblätter und Lösungen

KID A2 Hören Aufgabe 1 [mp3]
Audio-Datei 1

KID A2 Hören Aufgabe 2 [mp3]
Audio-Datei 2

KID A2 Hören Aufgabe 3 [mp3]

Audio-Datei 3

KID A2 Modellsatz [zip]
Gesamte Modellprüfung

ÖSD Zertifikat B1 (ZB1)

ZB1 Modellsatz Erwachsene [pdf]
Aufgabenblätter: Lesen, Hören, Schreiben, Sprechen und Lösungen

ZB1 Modellsatz Erwachsene Hören [mp3]
Hören: Teil 1 - 4

------------------------------------

ZB1 Modellsatz Jugendliche [pdf]
Aufgabenblätter: Lesen, Hören, Schreiben, Sprechen und Lösungen

ZB1 Modellsatz Jugendliche Hören [mp3]
Hören: Teil 1 - 4

Παραδείγματα βίντεο για
τα προφορικά:
ZB1 Sprechen Einzelprüfung
ZB1 Sprechen Paarprüfung

ÖSD Zertifikat B2 (ZB2)

ZB2 Modellsatz [pdf]
Aufgabenblätter: Leseverstehen, Hörverstehen, Schreiben, Sprechen und Lösungen

ZB2 Hören: Aufgabe 1 [mp3]
Audio-Datei 1

ZB2 Hören: Aufgabe 2 [mp3]
Audio-Datei 2
Achtung: seit 01.01.2013 neu!

ZB2 Paarprüfung Mündlich
Videobeispiel


ZB2 Modellsatz [zip]

Gesamte ModellprüfungJUGENDVARIANTE

ZB2 j Modellsatz und Lösungen [pdf]

ZB2 j Hören: Aufgabe 1 [mp3]
ZB2 j Hören: Aufgabe 2 [mp3]
ZB2 j Modellsatz [zip]

ÖSD Zertifikat C1 (ZC1)

ÖSD Zertifikat C2 / Wirtschaftssprache Deutsch (ZC2/WD)

ZC2 Modellsatz [pdf]
Aufgabenblätter: Leseverstehen, Hörverstehen, Schreiben, Sprechen

ZC2 Hören Aufgabe 1 [mp3]
Audio-Datei 1

ZC2 Hören Aufgabe 2 [mp3]
Audio-Datei 2

ZC2 Hören Aufgabe 3 [mp3]

Audio-Datei 3

ZC2 Lösungen [pdf]

Lösungen zu Leseverstehen und Hörverstehen

ZC2 Wirtschaftssprache.zip [zip]
Gesamte Modellprüfung

Επικοινωνία

logo mix osd INSTITUTweb

logo-evangelidis-2 

Ινστιτούτο ÖSD
Τηλ.: 210 6795092
Fax.: 210 6795091
Ώρες λειτουργίας: Δε - Πα   09:00 – 15:00

Τμήμα ÖSD
Τηλ.: 213 0299509
Fax.: 211 7709343
Ώρες λειτουργίας: Δε - Πα  17:30 – 20:30

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Επιλέξτε την διεύθυνση που επιθυμείτε και πατήστε το "Get Directions" πάνω δεξιά για να δείτε τη διαδρομή.

Αναγνώριση

Διεθνής αναγνώριση εξετάσεων ÖSD

Οι εξετάσεις του ÖSD είναι αναγνωρισμένες για διαφορετικούς σκοπούς, ανάλογα με τη χώρα:

Αυστρία

 • Το πτυχίο A1 Grundstufe Deutsch 1 (A1 GD1) και όλα τα πιστοποιητικά ÖSD υψηλότερου επιπέδου (A2 έως C2) γίνονται αποδεκτά ως πιστοποιητικά γλωσσομάθειας για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε μέλη οικογένειας, σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία περί παραμονής.
 • Το πτυχίο A2 Grundstufe Deutsch 2 (A2 GD2) και όλα τα πιστοποιητικά ÖSD υψηλότερου επιπέδου (Β1 έως C2) γίνονται αποδεκτά ως πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σύμφωνα με το Σύμφωνο Ένταξης (IA 2011, Module 1: για A2, μετά από 2 χρόνια, σύμφωνα με τη νομοθεσία).
 • Το πτυχίο B1 Zertifikat Deutsch (ZD) και όλα τα πιστοποιητικά ÖSD υψηλότερου επιπέδου (B2 έως C2) γίνονται αποδεκτά ως πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σύμφωνα με το Σύμφωνο Ένταξης για μόνιμη παραμονή (IA 2011, Module 2) και/ή για την αυστριακή υπηκοότητα.
 • Τα πτυχία B2 Mittelstufe Deutsch, C1 Oberstufe Deutsch και C2 Wirtschaftssprache Deutsch γίνονται αποδεκτά ως πιστοποιητικά γλωσσομάθειας Γερμανικών όπως απαιτείται για την εγγραφή σε αυστριακά πανεπιστήμια (ανάλογα με το πανεπιστήμιο).
 • Όλα τα πιστοποιητικά ÖSD αναγνωρίζονται για την εισαγωγή σε ορισμένα ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης (π.χ. Διπλωματική Ακαδημία, Εκπαιδευτικό Κέντρο Caritas για επαγγέλματα κοινωνικής φροντίδας)

Γερμανία

 • Το πτυχίο A1 Grundstufe Deutsch 1 (GD1) και όλα τα πιστοποιητικά ÖSD υψηλότερου επιπέδου (A2 έως C2) γίνονται αποδεκτά ως πιστοποιητικά γλωσσομάθειας για την επανένωση συζύγων κατά τη διαδικασία έκδοσης visa (Μεταναστευτικό Νομοσχέδιο 2007)
 • Το πτυχίο B1 Zertifikat Deutsch (ZD) και όλα τα πιστοποιητικά ÖSD υψηλότερου επιπέδου γίνονται αποδεκτά ως πιστοποιητικά επαρκούς γλωσσομάθειας για την αίτηση γερμανικής υπηκοότητας
 • Τα πτυχία B2 Mittelstufe Deutsch, C1 Oberstufe Deutsch και C2 Wirtschaftssprache Deutsch γίνονται αποδεκτά ως πιστοποιητικά γλωσσομάθειας για την εγγραφή σε γερμανικά πανεπιστήμια.
 • Το πτυχίο B2 Mittelstufe Deutsch γίνεται αποδεκτό ως πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για επαγγέλματα υγείας σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία περί επαγγελματικής αναγνώρισης.

Ελβετία

 • Τα πτυχία B2 Mittelstufe Deutsch, C1 Oberstufe Deutsch και C2 Wirtschaftssprache Deutsch γίνονται αποδεκτά ως πιστοποιητικά γλωσσομάθειας Γερμανικών όπως απαιτείται για την εγγραφή σε ελβετικά πανεπιστήμια.

Αποδοχή για εγγραφή σε πανεπιστήμια σε Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία και Τιρόλο (Ιταλία)

Πανεπιστήμια στην Αυστρία

Πανεπιστήμιο B2 C1 C2
Boku Wien OK OK  
Medizinische Universität Innsbruck OK    
Medizinische Universität Wien   OK  
TU Graz   OK  
Universität Graz   OK  
Universität Innsbruck OK    
Universiät Klagenfurt OK    
Universität Linz OK    
Universität Salzburg OK    
Universität Wien OK    
Veterinärmedizin Universität Wien   OK  
Universität für Musik und darstellende Kunst Wien B1 (Αναγνωρίζεται για τα ακόλουθα προγράμματα σπουδών: Ωδική, Σπουδές μουσικών οργάνων, Διεύθυνση ορχήστρας, Σύνθεση και θεωρία της Μουσικής, Σπουδές τεχνολογίας ήχου)      

Πανεπιστήμια στη Γερμανία

Πανεπιστήμιο B2 C1 C2  
Humboldt-Universität zu Berlin   OK    
Ruhr-Universität Bochum   OK    
Universität Bonn     OK  
 Hochschule Bremen   OK OK   
 Hochschule Bremerhaven OK OK OK   
 Technische Universität Darmstadt   OK     
 Fachhochschule Dortmund OK OK   B2 για φοιτητές από προγράμματα ανταλλαγής και φιλοξενούμενους φοιτητές, C1 για εγγεγραμμένους φοιτητές μη-ειδικού καθεστώτος
 Universität Erfurt   OK OK  
 Frankfurt School of Finance and Management OK OK  OK  
 TU Bergakademie Freiberg   OK    
 Justus-Liebig-Universität Gießen     OK B2 και C1 επαρκή για αιτήσεις
 Universität Hamburg   OK    
 Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg   OK OK  
 Universität Hohenheim   OK    
 Technische Universität Ilmenau   OK OK  
 Universität Karlsruhe (TH)   OK    
 Universität Leipzig   OK OK C2 για όλα τα μαθήματα οικονομικών και οργάνωσης/διοίκησης επιχειρήσεων
 Universität zu Lübeck   OK    
 Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg     OK  
 Philipps-Universität Marburg   OK OK C2 για τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών
 Carl von Ossietzky Universität Oldenburg   OK    
 Universität Potsdam   OK    
 Universität Passau   OK OK Πιστοποιητικό γνώσης επιπέδου DHS-2 ή ισοδύναμου επιπέδου αποδεκτό για εισαγωγή και εγγραφή
 Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart   OK OK  
 Hochschule Vechta   OK    
 Bauhaus Universität Weimar   OK    
 FernUniversität Hagen   OK OK  

Πανεπιστήμια στην Ελβετία

Πανεπιστήμιο B2 C1 C2  
Universität Zürich   OK OK  
Universität St. Gallen   OK OK C1 Bachelor, C2 Master
ETH Zürich   OK OK Master
Universität St. Luzern   OK OK  

Πανεπιστήμια στο Νότιο Τιρόλο (Ιταλία)

Πανεπιστήμιο B2 C1 C2  
Freie Universität Bozen OK      

Γιατί ÖSD;

 • Διπλώματα με διεθνή αναγνώριση (Το ÖSD είναι το νέο μέλος του ALTE).

 • Διπλώματα με αντιστοιχία στα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες.

 • Διπλώματα με αναγνώριση στα πανεπιστήμια των γερμανόφωνων χωρών (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία).

 • Διπλώματα αναγνωρισμένα από το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού).

 • ÖSD/Goethe B1: εξέταση ανά δεξιότητα.
  Παρέχεται η δυνατότητα για ένα ενιαίο πιστοποιητικό για όλες τις δεξιότητες μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.

 • Εξετάσεις με θεματολογία προσαρμοσμένη στους υποψήφιους μικρότερης ηλικίας: ÖSD-Goethe B1 für Jugendliche, B2J, C1J.

 • Δυνατότητα επανάληψης μέρους της εξέτασης για τα διπλώματα KID A1, KID A2, ZA2, ZB2, ZB2J, ZC1, ZC1J (προφορικά ή γραπτά) σε περίπτωση αποτυχίας, σε όλες τις εξεταστικές και σε όλα τα εξεταστικά κέντρα κατά τη διάρκεια ενός έτους από την ημέρα της πρώτης εξέτασης.

 • Χρήση λεξικού: Για το επίπεδο Β2 επιτρέπεται η χρήση μονόγλωσσου ή δίγλωσσου λεξικού. Για τα επίπεδα C1 και C2 επιτρέπεται η χρήση μονόγλωσσου λεξικού μόνο.
 • 4 εξεταστικές περίοδοι.Βασικές αρχές

Το ÖSD είναι ένα σύστημα εξέτασης και αξιολόγησης γλωσσομάθειας με ενοποιημένα κριτήρια, ανεξάρτητο από προγράμματα διδασκαλίας καθώς δεν προϋποθέτει φοίτηση σε τμήμα εκμάθησης Γερμανικών. Οι εξετάσεις του ÖSD αντιστοιχούν στα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR) και του "Profile deutsch".

Πρόκειται για ένα επικοινωνιακά προσανατολισμένο σύστημα εξετάσεων με στόχο την αξιολόγηση της ικανότητας χρήσης της γλώσσας σε πραγματικές συνθήκες.

Το ÖSD υιοθετεί μια πολυκεντρική προσέγγιση της γλώσσας: όλες οι καθιερωμένες παραλλαγές της κοινής γερμανικής γλώσσας της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας θεωρούνται ισότιμες. Το ÖSD συμπεριλαμβάνει στις εξετάσεις του αυτές τις παραλλαγές, έτσι ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλα τα γερμανόφωνα κράτη. Αυτό σημαίνει πως ειδικά οι ασκήσεις που αφορούν τις προσληπτικές δεξιότητες (κατανόηση κειμένου και ακουστική κατανόηση) βασίζονται σε κείμενα και από τις τρεις γερμανόφωνες χώρες.

Οι εξετάσεις του ÖSD είναι βασισμένες στις ακόλουθες βασικές αρχές:

1. Αναφορά στην πραγματικότητα
Η κατανόηση του γραπτού και του προφορικού λόγου εξετάζεται με κείμενα και ασκήσεις αυθεντικού λόγου, που εντάσσονται σε αυθεντικό κοινωνικό-γλωσσικό περιβάλλον. Η χρήση της γλώσσας γίνεται σε κοινωνικά προσδιορισμένες συνθήκες.

2. Διάρθρωση εξετάσεων
Οι ασκήσεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις ικανότητες των εξεταζομένων. ¨Όταν εξετάζεται π.χ. η ακουστική δεξιότητα, τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να παραποιούνται από μία άσκηση που απαιτεί παράλληλα και παραγωγή γραπτού λόγου, απομνημόνευση ή παραγωγή προφορικού λόγου. Αντίστοιχα, δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα έγκυρο συμπέρασμα για τις παραγωγικές δεξιότητες, όπως την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, από ασκήσεις πολλαπλής επιλογής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγονται ασκήσεις πιο ανοιχτού τύπου.

3. Δεξιότητες
Για να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη και διαφοροποιημένη εικόνα της γλωσσικής ικανότητας ενός ατόμου, χρειάζεται ένας διαχωρισμός σε διάφορα πεδία. Το ÖSD διαφοροποιεί τις ξεχωριστές επικοινωνιακές δεξιότητες (κατανόηση γραπτού λόγου, ακουστική κατανόηση, παραγωγή γραπτού λόγου, παραγωγή προφορικού λόγου) από τις συνδυαστικές επικοινωνιακές δεξιότητες (για παράδειγμα, η συνομιλία συνδυάζει την παραγωγή προφορικού λόγου με την ακουστική κατανόηση, ενώ η αλληλογραφία συνδυάζει την κατανόηση γραπτού λόγου με την παραγωγή γραπτού λόγου).
Η γραμματική, το λεξιλόγιο, η προφορά και η ορθογραφία θεωρούνται δευτερεύοντες τομείς της επικοινωνιακής ικανότητας και, ως εκ τούτου, ελέγχονται και αξιολογούνται μόνο έμμεσα.

4. Αξιολόγηση
Όσο πιο ανοιχτή και άμεση είναι μια γλωσσική εξέταση, τόσο υψηλότερες είναι οι απαιτήσεις που αφορούν τους εξεταστές και τους αξιολογητές. Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της αξιολόγησης παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες και ακριβή κριτήρια αξιολόγησης. Παράλληλα διεξάγονται εντατικά σεμινάρια εξεταστών και αξιολογητών.

ÖSD

Διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση της γερμανικής γλώσσας
από το αυστριακό κράτος.

 

Το ÖSD είναι μέλος της ALTE (The Association of Language Testers in Europe).

Οι εξετάσεις ÖSD αντιστοιχούν στα επίπεδα γλωσσομάθειας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR) και του "Profile deutsch".

Τα πιστοποιητικά ÖSD αναγνωρίζονται σε όλα τα γερμανόφωνα κράτη και από το Α.Σ.Ε.Π (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού).

Τα πιστοποιητικά ÖSD δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Tο ÖSD συνεργάζεται με το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe στο νέο μοντέλο εξετάσεων για το επίπεδο Β1. Για το λόγο αυτό η μορφή των εξετάσεων και η πιστοποίηση είναι ίδια.

Τα αρχικά ÖSD έχουν διπλή σημασία: "Österreichisches Sprachdiplom Deutsch" (Αυστριακό Δίπλωμα Γερμανικής Γλώσσας) και "Österreich, Schweiz, Deutschland" (Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία). Έτσι τονίζεται η ισότιμη αναγνώριση των πιστοποιητικών ÖSD σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες, τόσο για την εισαγωγή σε Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όσο και για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Ο κάτοχος πιστοποιητικών ÖSD έχει άμεση πρόσβαση και δυνατότητα εξέλιξης σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και στην ευρεία αγορά εργασίας όλων των γερμανόφωνων χωρών.

Από 01.01.2014 ο κύριος φορέας του ÖSD στον ελλαδικό χώρο είναι η Σχολή Μωραΐτη με συνεργάτες τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ευαγγελίδη (Αθήνα), το ÖSD Chios (Χίος) και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών D-A-CH Johanna Konstantellou (Βόλος).
Σκοπός μας είναι να παρέχουμε τόσο στους καθηγητές όσο και τους υποψηφίους την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και ενημέρωση και παράλληλα να βοηθήσουμε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικείωσή τους με τις εξετάσεις του ÖSD.

icon arrow Περισσότερα...

Downloads

Έντυπα εγγραφών, ασκήσεις και υποδείγματα για όλα τα πτυχία του ÖSD!

Demo Περισσότερα...
Αίτηση για την απόκτηση κωδικού
στην πλατφόρμα ÖSD
Συμπληρώστε την φόρμα για να λάβετε τους κωδικού σας!

 

Με την υποστήριξη του Αυστριακού Κράτους

austria-flag1

 

Εξετάσεις αναγνωρισμένες από το ΑΣΕΠ

 1388704327 PDF

Επικοινωνία

Τηλ: 210-6795092
Ψυχικό, 15452
Αττική

Δείτε διαδρομή
Email