ÖSD Zertifikat B2 / B2 Jugendvariante

Η εξέταση

Γιά το ÖSD Zertifikat B2 οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν την ικανότητα να εκφράζονται με ευχέρεια και ορθά δομημένο λόγο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να διεξάγουν ένα διάλογο με σαφήνεια και άνεση με έναν συνομιλητή. Με αυτήν την εξέταση αποδεικνύουν την γλωσσική τους ικανότητα σε περιστάσεις επικοινωνίας στο προσωπικό, καθώς και στο (ημι)επίσημο και το επαγγελματικό πεδίο. Η κατανόηση κειμένου αφορά και πιο εξειδικευμένα θέματα. Οι εξετάσεις για το ÖSD Zertifikat B2 απευθύνονται σε υποψηφίους από 14 ετών. Οι υποψήφιοι 14-17 ετών μπορούν να λάβουν μέρος στην εξέταση Β2, με προσαρμοσμένη θεματολογία (B2 MD Jugendvariante).

Μέρη της εξέτασης

Κατανόηση κειμένου
Με τέσσερις ασκήσεις εξετάζεται η γενική κατανόηση και η κατανόηση σημαντικών λεπτομερειών διαφορετικών αυθεντικών κειμένων από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία.Διάρκεια: 90 λεπτά

Ακουστική κατανόηση
Η ακουστική κατανόηση εξετάζεται με δύο αυθεντικές ασκήσεις στην κοινή γερμανική γλώσσα της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας με γενικά ή κοινωνικά θέματα. Στόχος είναι η κατανόηση βασικών πληροφοριών αλλά και σημαντικών λεπτομερειών.
Διάρκεια: περίπου 30 λεπτά

Παραγωγή γραπτού λόγου
Ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες, ο υποψήφιος συντάσσει δύο κείμενα: ένα επίσημο e – mail και ένα σωστά δομημένο κείμενο, όπου εκφράζει την άποψή του παραθέτοντας επιχειρήματα. Τα κείμενα αξιολογούνται σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια.
Διάρκεια: 90 λεπτά

Παραγωγή προφορικού λόγου
Η εξέταση περιλαμβάνει 3 ασκήσεις: ένα διάλογο σε μια περίσταση της καθημερινής ζωής, την περιγραφή και ερμηνεία μιας εικόνας και μια συζήτηση για ένα κοινωνικό θέμα. Οι διάλογοι στο πρώτο και το τρίτο μέρος των εξετάσεων διεξάγονται μεταξύ των δύο συνυποψηφίων.
Τα θέματα της πρώτης άσκησης είναι «Ξένες Γλώσσες», «Εργασία», «Αθλητισμός», «Σχέση με τα μέσα, όπως κινητό, διαδίκτυο κλπ.», «Το διάβασμα στο σημερινό κόσμο». Αναλυτικά τα θέματα έχουν ως εξής:

Aufgabe 1 / Thema „Fremdsprachenlernen"
Situation: Sie reisen gerade mit der Bahn und lernen dabei eine Person kennen.
Bereiten Sie sich auf das Gespräch vor, indem Sie sich folgende Punkte überlegen:

  • Sprechen Sie über Zweck und Ziel Ihrer Reise. Unterhalten Sie sich dann über das Thema „Fremdsprachenlernen".
  • Tauschen Sie Ihre Erfahrungen und Ansichten aus (Welche Sprachen haben Sie gelernt/möchten Sie noch lernen? Wie? Wann? Wo?) und geben Sie sich gegenseitig Tipps zum Verbessern von Sprachkenntnissen.

Aufgabe 1 / Thema „Job und Beruf"
Situation: Sie reisen gerade mit der Bahn und lernen dabei eine Person kennen.
Bereiten Sie sich auf das Gespräch vor, indem Sie sich folgende Punkte überlegen:

  • Sprechen Sie über Zweck und Ziel Ihrer Reise. Unterhalten Sie sich dann über das Thema „Job und Beruf".
  • Tauschen Sie Ihre Erfahrungen und Ansichten aus (Welche Praktika/Ferienjobs/Jobs haben Sie gemacht? Welche Berufe finden Sie interessant? Ihre beruflichen Ziele? Traumberufe?) und geben Sie sich gegenseitig Tipps zum Thema Arbeitswelt.

Aufgabe 1 / Thema „Sport"
Situation: Sie reisen gerade mit der Bahn und lernen dabei eine Person kennen.
Bereiten Sie sich auf das Gespräch vor, indem Sie sich folgende Punkte überlegen:

  • Sprechen Sie über Zweck und Ziel Ihrer Reise. Unterhalten Sie sich dann über das Thema „Sport".
  • Tauschen Sie Ihre Erfahrungen und Ansichten aus (Welcher Sport interessiert Sie? Treiben Sie Sport? Wie oft? Wann?) und geben Sie sich gegenseitig Tipps zum richtigen Umgang mit Sport.

Aufgabe 1 / Thema „Umgang mit Medien wie Handy, Internet etc."
Situation: Sie reisen gerade mit der Bahn und lernen dabei eine Person kennen.
Bereiten Sie sich auf das Gespräch vor, indem Sie sich folgende Punkte überlegen:

  • Sprechen Sie über Zweck und Ziel Ihrer Reise. Unterhalten Sie sich dann über das Thema „Umgang mit Medien wie Handy, Internet etc.".
  • Tauschen Sie Ihre Erfahrungen und Ansichten aus (Welche Medien? Wofür? Wie oft? Welche Probleme?) und geben Sie sich gegenseitig Tipps zum Umgang mit Medien.

Aufgabe 1 / Thema „Lesen in der Welt von heute"
Situation: Sie reisen gerade mit der Bahn und lernen dabei eine Person kennen.
Bereiten Sie sich auf das Gespräch vor, indem Sie sich folgende Punkte überlegen:

  • Sprechen Sie über Zweck und Ziel Ihrer Reise. Unterhalten Sie sich dann über das Thema „Lesen in der Welt von heute".
  • Tauschen Sie Ihre Erfahrungen und Ansichten aus (Welche Bücher, Zeitschriften, Zeitungen etc.? Wozu? Wo? Wann?) und geben Sie sich gegenseitig Tipps zu interessantem Lesestoff.

Οι υποψήφιοι παίρνουν το θέμα του πρώτου και του τρίτου μέρους της προφορικής εξέτασης στην αρχή της δεκαπεντάλεπτης προετοιμασίας τους.


Στη δεύτερη άσκηση - μονόλογος - ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μια από τις τρεις εικόνες, που του προτείνονται. Μια φράση σχετική με το θέμα, που θα αναγράφεται σε κάθε φωτογραφία, θα κατευθύνει τον υποψήφιο στην ελεύθερη παραγωγή προφορικού λόγου.

Στην τρίτη άσκηση τους δίνονται και τα δύο κείμενα με βάση τα οποία θα επιχειρηματολογήσουν, ενώ διευκρινίζεται από τον επιτηρητή ποια άποψη πρέπει να υποστηρίξει ο καθένας.
Η εξέταση αξιολογείται σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια.
Διάρκεια: 15-20 λεπτά

Διεξαγωγή της εξέτασης

Οι υποψήφιοι εξετάζονται και αξιολογούνται από δύο εξεταστές του ÖSD. Η βάση ολόκληρης της εξέτασης είναι 60%, δηλαδή 60/100, πρέπει όμως σε κάθε δεξιότητα ο υποψήφιος να έχει την ελάχιστη βαθμολογία. Δείτε εδώ τον οδηγό βαθμολόγησης.

Οι εξετάσεις για το επίπεδο ΖB2, προσφέρονται και σε δύο ενότητες: γραπτή εξέταση (κατανόηση γραπτού λόγου, κατανόηση προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου) με βάση 42/70 και προφορική εξέταση (παραγωγή προφορικού λόγου) με βάση 18/30. Οι υποψήφιοι μπορούν να δίνουν τα δύο μέρη της εξέτασης ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και για κάθε μέρος (γραπτό / προφορικό) λαμβάνουν το αντίστοιχο δίπλωμα. Στην περίπτωση που δώσουν και πετύχουν και στα δύο μέρη της εξέτασης μέσα σε έναν χρόνο, λαμβάνουν και το ενιαίο δίπλωμα.

 

 

Έντυπο δήλωσης στις εξετάσεις

 Κέντρα ξένων γλωσσών και Σχολεία  1388704327 PDF
 Μεμονωμένοι υποψήφιοι  1388704327 PDF

 

 

 

icon arrow Περισσότερα...

Downloads

Έντυπα εγγραφών, ασκήσεις και υποδείγματα για όλα τα πτυχία του ÖSD!

Demo Περισσότερα...
Αίτηση για την απόκτηση κωδικού
στην πλατφόρμα ÖSD
Συμπληρώστε την φόρμα για να λάβετε κωδικούς!

 

Με την υποστήριξη του Αυστριακού Κράτους

austria-flag1

 

Επίσημος Φορέας

Logo-osd

Πλήρες μέλος του ALTE

Alte Full Member Logo

 

 

Εξετάσεις αναγνωρισμένες από το ΑΣΕΠ

 1388704327 PDF

Επικοινωνία

Τηλ: 210-6795092-3
Ψυχικό, 15452
Αττική

Email