Μαίρη Μοσχή: Η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας για τις ελληνοαυστριακές σχέσεις

Φιλοξενούμενη του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens και του Flash.gr η κ. Μαίρη Μοσχή,
Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στα Δωδεκάνησα με έδρα τη Ρόδο

Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για την εμπειρία σας ως επίτιμη πρόξενος; Ποια είναι τα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζετε και τι είναι αυτό που σας προσφέρει σε αυτή την αρμοδιότητα τη μεγαλύτερη ικανοποίηση;

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή να συμμετέχω κι εγώ σε αυτή τη συνέντευξη.
Η Αυστρία είναι μια χώρα με μεγάλη πολιτιστική και ιστορική παρακαταθήκη την οποία έχω την τιμή και τη χαρά να εκπροσωπώ. Το αξίωμα της Προξένου εκτός από τιμητικό είναι αξίωμα υψηλών προσδοκιών και ευθυνών. Η εκπαίδευση και ενημέρωση είναι και πρέπει να είναι συνεχής.
Δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως προβλήματα ορισμένα συμβάντα που αντιμετωπίζουμε αλλά κυρίως ως απαιτητικές καταστάσεις. Για παράδειγμα πολίτες με ψυχιατρικής φύσης προβλήματα, θάνατοι, ατυχήματα και τραυματισμοί είναι αυτά που χρήζουν έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Ο ρόλος του Επίτιμου Προξενείου είναι να παρεμβαίνει άμεσα και αποφασιστικά.
Η άμεση και ορθή διεκπεραίωση των θεμάτων των Αυστριακών υπηκόων είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Εξίσου ικανοποιητικό και σημαντικό βεβαίως είναι η συνδιαλλαγή με διαφορετικούς ανθρώπους και το Προξενείο λειτουργεί ως αρωγός στη σύσφιξη των Ελληνο-αυστριακών σχέσεων.

Ποια εικόνα έχουν σήμερα οι Αυστριακοί για την Ελλάδα και τους Έλληνες;
Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για τους Αυστριακούς και αυτό αποδεικνύεται από τον αυξάνοντα αριθμό αυστριακών τουριστών που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα. Σε κάθε ευκαιρία οι Αυστριακοί μιλούν για την αγάπη τους τόσο για τη χώρα όσο και για τους Έλληνες. Η εικόνα που κυρίως έχουν είναι της εγκάρδιας φιλοξενίας και της ευγενικής αντιμετώπισης.

Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στενότεροι δεσμοί μεταξύ περιοχών της Ελλάδας και της Αυστρίας; Εσείς ως πρόξενος πώς θα μπορούσατε να συμβάλλετε;
Το Προξενείο από την αρχή της λειτουργίας δρα προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός. Από το 2019 έως σήμερα έχουμε διοργανώσει και διεξάγει εκδηλώσεις που αφορούν τις Ελληνο-αυστριακές σχέσεις με θέματα που συνδέουν τις δύο χώρες: κοινωνικά και πολιτιστικά. Κάθε χρόνο λαμβάνουμε μέρος στο Ελληνο-αυστριακό καλοκαίρι το οποίο είναι πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Αυστρίας. Προσπαθούμε να επισκεπτόμαστε και να οργανώνουμε εκδηλώσεις σε όσα περισσότερα νησιά της δικαιοδοσίας του Προξενείου μπορούμε. Παρά τη δύσκολη συγκυρία του κορονοϊού που βιώσαμε καταφέραμε να συνεχίσουμε να επιτελούμε το έργο μας.

Ποιοι είναι οι βασικοί προορισμοί στην Ελλάδα, όπου κατευθύνονται τουρίστες από την Αυστρία; Πώς θα μπορούσαν να αναδειχθούν και άλλοι προορισμοί;
Ο βασικός καλοκαιρινός προορισμός είναι τα νησιά μας. Επίσης επιλέγουν προορισμούς όπως η Πελοπόννησος και η Μαγνησία. Θα ήταν ευπρόσδεκτο να γίνουν ενέργειες προώθησης του χειμερινού τουρισμού της χώρας, με προορισμούς που περιλαμβάνουν χιονοδρομικά κέντρα και τις ορεινές ομορφιές του τόπου μας.

Ποιες πολιτιστικές ανταλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα; Πιστεύετε πως επαρκούν οι μέχρι τώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας; Ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν για καλύτερα αποτελέσματα;
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πάντα είναι ευπρόσδεκτες!
Οι πολιτιστικές ανταλλαγές έως τώρα είναι εκπαιδευτικές, όπως για παράδειγμα η επίσκεψη στη Ρόδο αυστριακών μαθητών που διέπρεψαν στην Ολυμπιάδα Αρχαίων Ελληνικών και αντάλλαξαν εμπειρίες με τα παιδιά της Ρόδου. Στα πλαίσια πολιτιστικών δράσεων επισκέφθηκαν τη Ρόδο οι Αυστριακοί Malteser Kreuz, οι οποίοι συνόδευαν άτομα με κινητικές δυσκολίες από την Αυστρία και ήρθαν σε επαφή με τον τόπο και την ιστορία του καθώς εκθέσεις ζωγραφικής και κονσέρτα με τη συμμετοχή Αυστριακών και Ελλήνων.
Θα θέλαμε ενέργειες σαν αυτές που προαναφέραμε να εδραιωθούν και να καθιερωθούν ως θεσμοί στα πλαίσια προώθησης και ενδυνάμωσης σχέσεων των χωρών.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Συνεργασία μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens με Flash.gr

 

 

Vision Network Athens, Flash.gr

Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας

Social Media

Ωράριο λειτουργίας:

Ωράριο παραλαβής πιστοποιητικών (κατόπιν συνεννόησης):

Προσωπικά ραντεβού (κατόπιν συνεννόησης)

Η Σχολή Μωραΐτη είναι ο φορέας και η έδρα του ÖSD στην Ελλάδα, είναι το μοναδικό Ινστιτούτο ÖSD καθώς και το μοναδικό παράρτημα του ÖSD παγκόσμια.

Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας υποστηρίζεται από το Αυστριακό Κράτος και συνεργάζεται στενά με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα.
Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας είναι το πρώτο αρμόδιο γραφείο στην Ελλάδα για ερωτήσεις σχετικά με το OΕAD (Υπηρεσία εκπαιδευτικών ανταλλαγών Αυστρίας)

© Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας 2023 - Πιστοποίηση Γερμανικής γλώσσας | Κατασκευή ιστοσελίδων Web-Builders

Χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Αυτό το κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.